Gulner könyvtár

 

Tartalom:   Könyvtárhasználat   Játékos tanulás   Linkajánló   'Kölcsönözhetõ tankönyvek'   A könyvtár pedagógiai programja   Könyvtári munkaterv 2018-2019   Könyvtárhasználati ismeretek | Tanmenet 2018-2019  
Rendszerkézikönyv  
   2019/2020-as év  Látogatók: 0 tanuló.  A kölcsönzött könyvek száma: 0 db
Frissítve: 2019.08.11-én

© A Gulner Gyula Általános Iskola könyvtárának honlapja (támogató üzemeltetõ és szerkesztõ Mészáros István könyvtáros)

Böngészhetõ adatbázis

A képre kattintva belépünk az adatbázis weboldalára. Keresésre több lehetõség is van: szöveges mezõk (3) egyszerû és összetett keresésre, a kulcsszavak listájában vagy a raktári jelzetek listájában kattinthatunk a kiválasztott elemre. A találatok a bal oldali görgethetõ mezõben jelennek meg (max. 1500). A listában nagyon gyorsan lehet mozogni, s ha a katalóguscédulát is látni akarjuk, a fehér mezõs tételszámra kattintva a jobb oldalon jelenik meg.
Tehát a keresõ gyors, és a 2012 után beszerzett kiadványok megjegyzései és kulcsszavai sok adatot, információt tartalmaznak. A találatok rövid leírását ki is lehet nyomtatni.

A szolgáltatások digitális háttere gondolattérképen


Összesítõ táblázatok az állományról

A könyvtár teljes állománya a könyvtár átadása után (képlink) böngészhetõ formában típis és cím szerint csoportosítva [CD, DVD, könyv, füzet, kazetta, könyv, tankönyv, tartós tankönyv, térkép, VHS kazetta]

Az összes különbözõ címû dokumentum weblapja a könyvtár átadása után.

Az összes angol nyelvû dokumentum weblapja a könyvtár átadása után.

A listáknál a böngészõ keresõjét használd: Szerkesztés fül - Keresés menüpont

Menü

Könyvtárhasználat

* Rövid betekintés az ETO világába

Ha alaposan tanulmányozod az egyik katalóguscédulát, könnyen megtalálod a kereshetõ adatokat: pl. a szerzõ neve, a cím egy részlete, raktári jel, a kiadó neve, a megjegyzés egy kulcsszava stb. Ezeket az információkat keresheted az OPAC keresõiben is. Ott egyszerre megkapod az összes találatot cédulaként. Próbáld ki ezt is (a böngészõ keresõjével), az OPAC-ot is.

Kereshetsz az OPAC-ban a következõ kifejezésekkel, nevekkel is, de ott is találsz kulcsszólistát:
Színes ötletek, Fortélyok, Így élt, Képes földrajz, Lázár Ervin, Berg Judit, Rowling, Harry Potter, Bálint Ágnes, népmese. Illyés Gyula, arab, Saint-Exupéry, Dékány András, Brezina, Milne, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Tamási Áron, Gárdonyi Géza, Verne, Kosztolányi Dezsõ, Kipling, Karinthy Frigyes, Örkény István, Jókai Mór, Lengyel Dénes, Benedek Elek, Cooper, Fekete István, Csukás István, Hegedüs Géza, Földes Péter, Nemere István, Asimov, Ende, Milne, Szabó Magda, London, Jack, Kństner, Geronimo Stilton, Killey, Riordan, Pony

Menü

Tankönyvi listák

A tankönyvek böngészhetõek az OPAC-ban is (a Raktári jelzetek linkjei gombra kattintva a lista intk.... linkjei dobják ki a találatokat. A találati karton számára kattintva a részletes adatok között megnézhetõ, hogy egy címhez hány példány tartozik.)

Az összes bejegyzett tankönyv cím szerint a könyvtár átadása után.


Csak tartós tankönyvek cím szerint a könyvtár átadása után.


Ajándék könyvek

A katalóguscédulák az OPAC adatbázisban tekinthetõk meg az ajándékozó nevének beírásával:
Ács Ildikó (szülõ), Eõri Vilmos (tanuló), Gábor bácsi, Györgyi néni, Grünvald Mária (szerzõ), Gyuri bácsi (gondnok), Horváth Szonja (tanuló), Saci néni, Jakobsson Mariann (szülõ), Magdi néni, Éva néni (Nemes), Csilla néni, István bácsi, KELLO, Móni néni, Rakó József (szerzõ), Somogyi Andrea (titkárság), Stibli Anikó, Szabó Henriett, Szántó Enikõ, Szilágyi Flóra Hanga (tanuló), Tilinger (edzõ), Wieland Zsuzsanna (szülõ)

Ajándék könyveket már nem fogadunk el a 2018-as költözés miatt.Menü

A tanulást segítõ linkek

HUNOPAC

OSZK

MEK

MOKKA katalógus

UDC Summary [az új online ETO]

National Geographic

Tanárblog. Tananyagbázis

Távoktatás lap

Az FSZEK Corvina katalógusa

SZIRÉN közös katalógus

SULINET Digitális Tudásbázis

SULINET Hírmagazin


Menü

Legfrissebb HÍREK

Kedves Kollégák és Diákok! A 2019/2020-as tanévben már nem én vezetem a könyvtárat (nyugdíjba megyek, ahogy azt a tanév végi búcsúztatón láthattátok). Most ezen a weblapon is elbúcsúzom. Remélem, a jövõben is mindenki megtalálja a megfelelõ könyveket. Köszönöm az együtt töltött éveket, Ús szeretettel gondolok rátok.      István bácsi Ús MIRCI cica


Gondolattérképek gyûjteménye

Természetesen azt is le lehetne rajzolni, amit most leírok. Gondolattérkép: nekem bejött! Még abban sem vagyok biztos, hogy oktatni kellene a készítését. Persze meg lehet mutatni néhány bevált stílust, egy-két digitális eszköz (program) használatát, de nem ez a lényeg. A gondolatok, emlékképek szabad áradása, a kifejezés kényszere, az ábrázolás öröme, az új kapcsolatok létrehozásának igénye indítja el ismételten a folyamatot.
  Természetesen az alkotó rögtön látja, ha valamelyik 'ismerettérben' üresség van. Ekkor eldöntheti, akarja-e kitölteni azt a fehér foltot. Igénybe veheti mások segítségét. Lehet együtt alkotni. Lehet más forrásokból (könyv, újság, film, internet) plusz adalékokat hozzákapcsolni a már felrajzoltakhoz. De rajzolhat egy kérdõjelet is a vonalra vagy a végére jelezve a befejezetlenséget. Lehet, hogy egy szemlélõdõ onnan folytatja. Bárki gondolattérképét lehet folytatni. Az átjavítás már kevésbé megengedett, hiszen a laza kapcsolódások miatt sokszor rejtve marad, mi miért került egymás mellé. Jobb tehát a kiegészítés, sõt új térkép is készülhet ugyanabban az ismerettérben. Névterekrõl már hallottunk (fõleg számítástechnikában, ott keressétek), az ismerettér is valami hasonló: azoknak a lazán vagy szorosan összekapcsolt ismereteknek a tere, mely a végtelenségig képes tágulni, ha kreativitásunk képes megtölteni. Ezt a tágíthatóságot teszik lehetõvé a mindmap programok végtelen rajztáblájukkal.

Menü
A gondolattérkép mint munkaeszköz és szórakozás

Sokféle térképet lehet készíteni: feladatlapként, beszámolóként, utasításként, szerkezeti ábrázolásként, projekttervként, elõadásvázlatként, emlékeztetõként, feleletként, vitaindító gondolatmenetként. Nem algoritmusként, nem hierarchikus elrendezésû folyamatábraként.
  A rajzolás szempontjából nézve kevés elõismeretet igényel. A vonalvastagságok variálását, a kapcsolódási pontok kivitelezését, a szövegmegjelenítést, az ikonikus ábrák minõségét el lehet lesni a már kész térképekrõl. Egy kis gyakorlás után már csak a gondolatok áramlására kell figyelnünk. Az áramlás olyan, mint a megáradt folyó a sok hordalékkal, mi pedig állunk a parton, és csáklyánkkal kihalásszuk az érdekesnek, szükségesnek tartott emlékképeket, ismereteket (szavakat, mondatokat, képeket, hangulatokat és érzéseket). Ezek a folyamatok gyakran napi tevékenységünk közben csakúgy mellékesen zajlanak fejünkben. Jó, ha van nálunk egy jegyzetlap, amire felírhatjuk, ami eszünkbe jut.
  Családi szórakozásnak és tanulási technikának egyaránt kellemes elfoglaltság. Ha tetszik a munkánk, és szeretnénk az asztalunkon vagy a falon látni, elkészíthetjük rajzosabb, színesebb stílusban A3-as méretben, esetleg poszterként. Késõbb is kitûnõ társalgási téma lehet egy-egy kész térkép értelmezése. Gyerekeknél hosszú távon jól követhetõ szellemi fejlõdésük, esztétikai érzékük, ismereteik tárházának bõvülése.
  A térkép készítését erõltetni nem szabad, ezért nem is ajánlom rendszeresített oktatási tevékenységként. A gyermek is, a felnõtt is megérzi a megnyilatkozás szükségességét. Amit egyébként nem hallgatnának meg, vagy csak mellékesen figyelnének rá, vagy nem is tudnánk úgy elmondani, ahogy lerajzoltuk, azt egy azonnal áttekinthetõ képben tárhatjuk kollégák, szülõk, diákok, barátok kíváncsi tekintete elé. Nyilatkozom magamról, a világomról, szándékaimról.
  Iskolai könyvtárunkban van lehetõség gondolattérképek készítésére. A folyosón, a falakon kiállítjuk õket. Néha kampánytémákkal is próbálkozom a diákoknál, azonban egyértelmûen érzékelhetõ, hogy nem reagálnak a felhívásra. Ez is mutatja, aki az eszközt és a módszert megismerte, belsõ késztetésének anyagait szeretné képpé varázsolni. A gyerekek maguktól jönnek. Én csak hagyom õket dolgozni.
      István bácsi 2018. 02. 03-án


Menü

Mobilos tanulóprogramok

Programjaim tanulási céllal készültek, de nem helyettesítik sem az oktatókat, sem a tankönyveket, és nem részei semmiféle tanügyi projektnek. Ugyanúgy lehetnek a szórakozás, a játék, mint a tanulás támogatásának eszközei. Használatuk ingyenes (változtatás esetén a GPL az irányadó), a veboldal másolásával bármilyen digitális eszközön tárolhatóak (weblap + könyvtár). A programok terjedelme darabonként 60 és 100 Kb között van. Az összes letöltve 4,2 Mb. Tehát szinte alig foglalnak tárterületet, ami egy mobil esetében lényeges szempont. Internet nélkül is használhatóak mobilon és tableten, ha telepítjük a memóriába vagy SD kártyára. Javascript futtatására képes böngészõvel mûködtethetõ (Mozilla, Opera, Chrome, Safari stb.). Ha nincs, telepíteni kell. Az én androidos tabletemen a 'Dolphin_V12.0.2_Dolphin_download_new' fut (22 Mb).
  Néhány gondolat a tanítási célú órai alkalmazás lehetõségérõl
  Amint azt a gondolattérkép mutatja, számtalan pedagógiai és didaktikai elõnye van a betûfejtõ programok használatának. Negyedóra játékkal 10-szer annyi problémás szóanyag kerül a tanuló elé, mint egy hagyományos órán. Ennek és az interaktív használatnak a hatásait jól mutatja a térkép. Órán szemléltetésként elég akár két mondat is, hiszen otthon is foglalkozhat a játékkal a tanuló, sõt kijelölhetünk neki mondatokat is.
  Ugyanez igaz a többi programra is. A lényeg, hogy a diák számoljon a gyakorlás és megmérettetés lehetõségével az otthoni tanulási környezetében.   Szórakozásként is kitûnõ, hiszen gyerekek, felnõttek egyaránt szeretik kockázat nélkül tesztelni tudásukat (példaként ajánlom az 58 sarkított mondatot tartalmazó ly-j tesztet vagy a hatodikos nyelvtani feleletválasztóst).
  Aki maga is szeretne bekapcsolódni hasonló fejlesztési munkába (tanár, diák, szülõ), tekintse meg az itt látható térképeket (logikai modell, használati utasítás).
      István bácsi 2018. 02. 03-án


Menü

Tanulóprogramok csak nagy képernyõre

Az asztali számítógépre, laptopra tervezett programok most is elérhetõek az alább felsorolt linkeken. Némelyik csak ezekben a környezetekben mûködik jól pl. a Toldi-szótár, az igealakok táblája, a fejszámoló, a hibavadász, a betûrendezõ, az állítmány típusainak felismerése és a mondatelemzõ alkalmazások régi felülete.

 1. Az általános mûveltséget tesztelõ BETÛFEJTÕ 246 feladattal

 2. Olvasd a görög mítoszokat, és teszteld tudásodat. A játékos tesztek tartalmáról itt tájékozódhatsz: Ezeket olvasd!

  Interaktív betûfejtõ játék a görög mítoszokhoz (200 feladat)

 3. Interaktív halmazképzõ játék a görög mítoszokhoz (240 kifejezés)

 4. Interaktív párosító játék a görög mítoszokhoz (10 lap / 100 kifejezés)

 5. Interaktív idõrendezõ játék a görög mítoszokhoz (5 lap / 25 esemény)

 6. Preparált tananyaglap interaktív programok linkjeivel

 7. LY vagy j? Interaktív teszt (58 sarkított mondat 3-8. o.))

 8. Helyesírástréning szövegkiegészítéssel az AkH12 szabályai szerint

 9. Helyesírástréning szövegkiegészítéssel az AkH12 szabályai szerint * Nehezebb és hosszabb kiegészítések * A szaktárgyi szövegrészek elhelyezése folyamatos (történelem, biológia, földrajz, matematika)

 10. Hibavadász nagyoknak: helyesírási játék az új 12. kiadású akadémiai szabályzat szerint

 11. Hibavadász apróknak: helyesírási játék az új 12. kiadású akadémiai szabályzat szerint

 12. Helyesírástréning * Válogatás kifejezéshalmazból megadott szempont szerint

 13. Az írásjelek (központozási jelek) használata az AkH12 szabályai szerint

 14. A tulajdonnevek helyesírása az AkH12 szabályai szerint

 15. Interaktív Toldi-szótár hatodikosoknak (14 lap 6-8. o.)

 16. Gyakorolj az igetáblával(4-8. o.)

 17. Gyakorold a szófajok felismerését(6-8. o.)
 18. Gyakorold a szószerkezetek felismerését(7-8. o.)

 19. Szófajok, igealakok. Mondatelemzés 7-8. osztály

 20. Van-e ige a mondatban? Az állítmány típusainak felismerése (7. o., az ofis tankönyv alapján)

 21. Szerkezetek felismerése az egyszerû mondatokban

 22. Történelmi betûfejtõ 5. o. 1. rész [131 feladattal]

 23. Történelmi betûfejtõ 5. o. 2. rész [126 feladattal]

 24. A Római Birodalom * Történelem 5. o. 3. rész [33 feladattal]

 25. Történelemtréning betûfejtõs szövegkiegészítéssel (csak fejlesztõknek)

 26. Interaktív képek feladatokkal * vegyes

 27. Számolj fejben!

 28. Képes betûrendezõ

 29. Képes kirakó : Toldi bemutatkozik


      István bácsi 2019. 08. 11-én


Menü